De minimumleeftijd voor GAS-sancties blijft in de drie gemeenten van onze politiezone behouden op 16 jaar. Daarnaast is er voor minderjarige overtreders de procedure van ‘ouderlijke betrokkenheid’ en ook de mogelijkheid van gemeenschapsdienst is iets nieuws. Ook brachten de gemeenteraden in de zitting van december nog enkele inhoudelijke wijzigingen aan in het GAS-reglement. Het aangepaste GAS-reglement is vervat in de politiecodex en is in van toepassing sinds 1 januari 2014.
Door de nieuwe GAS-wet moest de politiecodex in onze politiezone op verschillende vlakken aangepast worden. Zo biedt de nieuwe GAS-wet de lokale besturen een aantal mogelijkheden om bijkomende feiten toe te voegen aan het systeem. Ook krijgt een lokaal bestuur de optie om de minimumleeftijd voor GAS-sancties te verlagen naar 14 jaar. In de vorige wetgeving lag de leeftijdsdrempel op 16 jaar. De maximale sanctie voor zware en herhaalde inbreuken is verhoogd van 250 naar 350 euro.
Uniform GAS-reglement voor politiezone
Om de uniformiteit binnen de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout te bewaken werd er gestreefd naar een uniform reglement voor de drie gemeenten. Achter de schermen vonden er tal van overlegmomenten plaats voor inhoudelijke afstemming. Ook de adviesraden kregen de kans om zich uit te spreken over voorgestelde aanpassingen en aanvullingen. Tussen de drie gemeenten van de zone zijn er kleine verschillen. Dezelfde feiten worden in de verschillende gemeenten van de zone wel beboet met eenzelfde administratieve sanctie. Bovendien doen de drie gemeenten een beroep op dezelfde sanctionerende ambtenaar, Ann Heylen, jurist in dienst van de stad Geel. Zij treedt in het kader van een interlokale vereniging op voor in totaal 14 Kempense gemeenten
Cijfers 2013
In 2013 werden er in onze zone 353 feiten behandeld in het kader van de gemeentelijke administratieve sancties. Sluikstorten staat op de eerste plaats met 139 overtredingen. Verstoring openbare orde met opsluiting tot gevolg staat op twee (48), vandalisme op drie (46), wildplakken op vier (23), loslopende dieren samen met nachtlawaai op vijf (16), gevolgd door wildplassen (14) en stoken (12). Voor heel de politiezone werden er zes processen-verbaal opgesteld tegen minderjarigen.
Inhoudelijke aanpassingen
Hieronder sommen we de belangrijkste wijzigingen op voor onze zone.
Ø Sluitingsuur
In Geel mogen de Horeca-zaken op weekdagen en op wettelijke feestdagen die op een weekdag vallen, open blijven tot 3 uur en tot 4 uur op vrijdag- en zaterdagnacht en op de weekdag die een feestdag voorafgaat. In Meerhout en Laakdal is dit 2 uur op weekdagen en op wettelijke feestdagen die op een weekdag vallen, 3 uur op donderdagnacht en op vrijdag- en zaterdagnacht en op de weekdag die een feestdag voorafgaat is het 4 uur.
Ø Gras afdoen op zondag
Je mag vanaf nu op zondag je gras afrijden, tenminste tussen 7 en 22 uur. Het gebruik van houtzagen, grasmaaiers en alle hobbygereedschap aangedreven door ontploffings- of elektrische motoren in openlucht mag niet tussen 22 en 7 uur.
Ø Aanplakken
Ook Geelse verenigingen en organisatoren van evenementen krijgen nu de mogelijkheid om hun activiteiten zelf aan te kondigen. Het stadsbestuur voorziet hiervoor publiciteitsconstructies op strategische plaatsen in de stad. Wel is voorafgaandelijke toestemming van de burgemeester nodig.
Ø Sneeuwruimen
Als bewoner of uitbater van een handelszaak (en bij ontstentenis hiervan de eigenaar) van een perceel dat grenst aan de openbare weg moet je sneeuw of ijs ruimen zodat de voetgangers voldoende ruimte hebben om veilig door te kunnen.
Ø Vuurwerk
In de nacht van oud op nieuw mag je op privédomein vrij vuurwerk afsteken zonder vergunning tussen 23.45 en 0.45 uur. Voor alle andere gelegenheden moet je een toestemming van de burgemeester aanvragen.
Ø Bewegwijzering
Om bewegwijzering te plaatsen, definitief of tijdelijk, moet je vooraf en schriftelijk een vergunning hebben van de burgemeester en de wegbeheerder.
Voor het overige zijn het vooral kleine aanpassingen naar aanleiding van nieuwe hogere wetgeving en verduidelijkingen.
De volledige politiecodex kan nalezen op www.pzglm.be.
Procedure
Ø Vaststellen overtreding
De overtredingen worden vastgesteld door de politiediensten. In Geel kan dit ook door gemeentelijke GAS-vaststellers. Zij hebben een opleiding gevolgd aan de politieschool en zijn bevoegd om welbepaalde vaststellingen te doen onder andere in het kader van sluikstorten en wilplakken.
Ø Doorsturen proces-verbaal aan sanctionerend ambtenaar
De processen-verbaal worden doorgestuurd aan de sanctionerend ambtenaar die de procedure start. De overtreder heeft altijd de mogelijkheid tot verweer, zowel schriftelijk als mondeling. Hij kan zich hierin laten bijstaan door een raadsman. Voor minderjarigen vanaf 16 jaar is ook voorzien in een bemiddelingsprocedure gericht op het herstel van de aangerichte schade.
Ø Boete, verweermogelijkheden en beroep
Daarna zal de sanctionerend ambtenaar oordelen of er een geldboete opgelegd wordt en de hoogte ervan bepalen. De andere mogelijke sancties (schorsing, intrekking, sluiting) worden opgelegd door het college van burgemeester en schepenen. Ook hier zijn er de nodige waarborgen voor de overtreder om zich te verweren.
De overtreder heeft het recht om beroep aan te tekenen bij de Politierechtbank of Jeugdrechtbank ingeval van een administratieve geldboete en bij de Raad van State ingeval van een intrekking/schorsing of sluiting.
Ø Bemiddeling
De sanctionerende ambtenaar kan ook tot bemiddeling overgaan. Het dossier wordt dan doorverwezen naar de bemiddelingsambtenaar. Deze bemiddeling is gericht op herstel en vergoeding van schade. Dit laatste kan nuttig zijn om aan de belangen van slachtoffers tegemoet te komen. Ook kan, en dat geldt met name voor jongeren en mensen die het financieel moeilijk hebben, gezocht worden naar een alternatief voor de boete. Bij burenruzies kan getracht worden om ook afspraken te maken die de leefbaarheid in de buurt bevorderen. Bij minderjarigen wordt de bemiddeling overigens verplicht aangeboden.
Wat met minderjarigen?
De gemeenteraden van Geel, Laakdal en Meerhout beslisten elk om de minimumleeftijd te behouden op 16 jaar.
ü Stap 1: ‘ouderlijke betrokkenheid’
Wel komt er een verplichte procedure van ‘ouderlijke betrokkenheid’. Dit betekent dat bij een overtreding door een minderjarige er eerst een aangetekend schrijven vertrekt naar de ouders. De ouders krijgen de kans om mondeling of schriftelijk hun oordeel bij de overtreding weer te geven, aangevuld met eventuele educatieve maatregelen die ze zelf zullen nemen. Op basis hiervan beslist de GAS-ambtenaar om de zaak af te sluiten of alsnog de procedure verder te zetten.
ü Stap 2: bemiddeling
Bij het verderzetten van de procedure wordt er verplicht een bemiddelingsaanbod voorgesteld aan de minderjarige. Deze bemiddeling kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld excuses bij de slachtoffers. In elk geval krijgt de minderjarige een advocaat toegewezen die hem of haar bijstaat tijdens de volledige procedure.
ü Stap 3: gemeenschapsdienst of geldboete
Pas wanneer een minderjarige deze bemiddeling weigert of de bemiddeling faalt, dan kan gemeenschapsdienst of een geldboete (maximum 175 euro) worden opgelegd. Deze gemeenschapsdienst omvat maximum 15 uur. Het aantal uur en de uit te voeren taken staan in verhouding tot de leeftijd en de capaciteiten van de minderjarigen. De minderjarige of zijn of haar ouders kunnen tegen deze beslissing kosteloos in beroep bij de jeugdrechtbank.